BODY BUILDING
Yaş gruplarına göre aletli, aletsiz bilimsel çalışmalar
Maltepe’de özel eğitimi, dostluğu, yarım asırlık tecrübesiyle, Spor ve Eğitim Kulübümüz 700 m2’lik antreman, dinlenme, masa tenisi, tavla, satranç, oyun salonu, büfe ve kitaplığı ile tertemiz bir ortamda yenilenen salonumuzda, body building – fitness yaş gruplarına göre aletli ve aletsiz bilimsel çalışmalar ile hizmetnizdedir.
HAFTANIN HER GÜNÜ 13:00-22:00 ARASI SINIRSIZ KULLANIM İMKANI
VÜCUT GELİŞTİRME NEDİR?
Vücut Geliştirme, (İngilizce’de Body Building) ağırlık kaldırma, kalori alımı ve diğer uygulamaların bir araya getirilmesiyle kas telciklerinin (fibres) geliştirilmesi işlemidir. Bu aktivite ile uğraşan kişiye vücut geliştirici (Body Builder) denir.
Rekabete dayalı bir spor olarak vücut geliştirmede, vücut geliştiriciler, jüri önünde fiziksel görünüşlerini çeşitli hareket serileriyle sergilerler. Ünlü vücut geliştiricilerden bazıları şunlardır: Larry Scott, Arnold Schwarzenegger, Lou Ferrigno, Flex Wheeler Steve Reeves, Serge Nubret ve yenilerden, Ronnie Coleman ile Jay Cutler.
Tarihi
Vücut geliştirmenin tarihi, taş ve ağaçtan yapılan ve farhanlar (Nallar) denilen el ağırlıklarını (dumbbell veya dambel diye de kullanılır) kullanan atletlerin bulunduğu 11. yüzyıl Hindistan’ına kadar geri gitmektedir. Bu dönemde Hintliler ilk jimnastik salonlarının bir biçimini de inşa ettiklerine dair kanıtlar bulunmaktadır. Ancak bu dönemdeki vücut geliştirme kasların görünümü değil güç arttırımını sağlamak için uygulanmaktaydı.
Sonraki yıllarda
Sandow Antik Yunan heykellerindeki ideal beden ölçülerini savunmaktaydı. Görünüşü bir raslantı eseri değildi. Çünkü kendisi eski Yunan heykellerindeki vücutları ölçmüş ve vücudunu bu ölçülere denk gelecek şekilde geliştirmiştir. Bunu yaparak da daha önceden belirlenmiş bir ölçüye göre kas geliştiren ilk kişi olmuştur. Yalnızca bu onun vücut geliştirme sporunun babası sayılmasına yetmektedir. Kendisi bu konuda ayrıca kitaplar yazmıştır.
Türkiye’de vücut geliştirme
1950’li yıllarda Halter Federasyonu çatısı altında vücut bulan Vücut Geliştirme sporu ancak 15 yıl sonra gerçek kimliğini buldu. Şampiyonlar şampiyonu Ahmet Enünlü’nün uluslararası alanda elde ettiği başarılar bu spor dalına yeni isimlerin gelmesini sağladı.
1970 yılında Belgrad’da yapılan Dünya şampiyonasında ilk altın madalyasını kazanan Enünlü, 1974’de Verona’da, 1977’de Paris’te, 1978’de Madrid’te, 1979’da Londra’da, 1982’de Brugge’de, 1992’de Ankara’da, 1994’de İzmir’de tam 8 kez Dünyanın zirvesine çıkarken, 1978 yılında Madrid’te Dünya Şampiyonlar şampiyonu unvanına layık görüldü.[kaynak belirtilmeli]
Vücut geliştirme sporu Türkiye’de son yıllarda bayanlar arasında da ilgi görmeye başladı.
FAYDALARI
Güç çalışması kas-iskelet sisteminin kondisyon ve kuvvetini çoğaltmaya yönelik direnç artırma eksersizidir.Amaç Kas tonusunu (sertlik)ve dayanıklılığını geliştirmektir.
“Güç çalışması” ile eş anlamlı olarak “ağırlık çalışması” veya “direnç çalışması” gibi terimlerde kullanılabilir.Bunla genelde eş anlam taşırlar ve aynı amaca yöneliktirler.
Fizyolojik olarak güç çalışması net olarak kas boyunu ve kas sertliğini artırır.Kas gücünün ve boyunun artması demek kemiklerin, tendonların ve ligamentlerin komple gücünün artması anlamındadır.Güç çalışması fizyolojik performansın dışında , kendine güven,itimat ve değer verme duygusunu oluşturur.
Fiziksel görünüm ve performansı geliştirir:
Güç çalışmasının en önemli sonucu fiziksel performansın artmasıdır.Kaslar enerjiyi tamamı tamıma kullanabilirler.Tüm motor fonksiyonlar en verimli şekilde çalışır.Yani kaslar toplayabilecekleri en yüksek enerji miktarını depolayabilirler.
Güç çalışması kasın boyunu, gücünü ve dayanma kapasitesini arttırır.Antrenmanlarımızda olduğu kader iş ve günlük yaşantımızın da daha verimli olmasını sağlar.
İyi bir güç çalışmasının diğer önemli bir etkisi baştan başa vücut görüntümüzü değiştirmesidir.Bu da kişinin kendine güveni, kendine saygısını arttırır.
Diyelim ki Normal 80 kilo gelen bir kişinin 15 kilosu yağ geri kalan 65 kilosu ise kas kemikler organlar ve su oluşturur. İyi bir güç çalışması ile 7 kg kadar yağlardan eritirken ve 7 kg kadarda kaslara verir. Yani kişi yine 80 kilodur.Ancak vücudundaki yağ oranı azalıp kas oranı artmıştır.
Aynı ağırlıkta olsa bile kasların gücü, sertliği, metabolik çalışması artmış ve kişi kendine uygun bir görüntüye kavuşmuş olur.
Kişinin fiziksel performansı ve fiziksel görüntüsü iki şekilde geliştirilir.Çalışırken kasları geliştirirken aynı anda da kas kaybına engel olmak..30 yaşından sonra her yıl kas kalınlığından 700gr kadar kaybedilir.Bunun yerini ağırlığınızın aynı olduğunu düşünürseniz yağ dokusu alır.Bunun önüne geçmenin tek yolu düzenli eksersiz ve güç çalışması yaparak kasları kalınlaştırmak ( kas dokusu eklemek) olacaktır.Çoğu insan yetişkinlikten sonra yağlanmanın ve vücuttaki, sarkmanın normal olduğunu düşünebilir.Ancak düzenli güç çalışması aktivite demektir.Vücut ileri yaşlarda aktivitenin durdurmasından dolayı yağ depolamaya başlar.Kas dokusu da otomatikman azalır.Yürümek için bile baston gibi yardımcı malzemeler kullanınız.Halbuki güç çalışması size yaşlılık döneminizin de mükemmel geçmesi imkanını sağlar..Fiziksel, sosyal,seksüel aktiviteleriniz ileri yaşlara kadar sürer, sağlıklı bir yaşamınız olur.
Metabolik verimliliği arttırır:
Basal metabolizma faaliyeti demek vücudumuzun normal yaşamını sürdürebilmesi için enerji üretimi demektir.
30 yaşından sonra her yıl 600 gr kadar kas dokusunda bir azalma olduğunu söyledik.Yine bu yaştan sonra bazal metabolizmanın çalışmasında %1,5 luk bir kayıp olur.Bu şu demektir vücudumuz ne kadar iyi beslenirsek beslenelim enerji üretmede ve onu kullanmada eskisi kadar mükemmel olmaz.Her yıl kötüye gider.Aldığımız yiyecekler enerjiye çevrilip yakılamaz bu nedenle de depo edilmeye başlar.Bu yağ oranındaki artma demektir.
Kaslarımız yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyarlar.Uyurken bile kaslarımız enerjimizin (toplam kalorimizin) %25 ini kullanırlar.
Gerçek bir güç çalışması ortaya koyduğunuz zaman kaslarınız enerjiyi çok dada verimli kullanırlar.Az enerji kullanarak çok iş yapmaya başlarlar.
Eğer kas dokusu artarsa kas dokusu içindeki metabolik faaliyetlerde o oranda artar.Eğer kaslarınız zayıf olursa metabolik faaliyetlerde zayıf olur.
Bunu zayıflamak isteyen insanlarda görebilirsiniz.Kilo kaybına binaen halsizdirler bitkindirler.Performansları düşer.Bu nedenle performanslarını kazanabilmeleri için güç çalışmaları şarttır.
Güç çalışmasındaki özellik kaslar güçlendirilirken yemek yemekten ve beslenmekten vücut alıkonulmaz.Kilo kaybederek yağ dokusunu azaltmak isteyen kimseler beslenmelerini de aksatırlar.Bu büyük bir hatadır.Unutmayın güç çalışması ile kilo vermekler , sıradan ki,lo verip yağ eritmek arasında ciddi farklar vardır.
Sakatlanma risklerinin önüne güç çalışılması ile geçilebilir.
Kas guruplarının dengeli olarak güçlenmesi teknik hareketlerde vücut dengesinin de tam olarak sağlanmasına katkıda bulunur.Şişman biri ile güç çalışması yapmış adaleleri dengeli birinin koşması, top oynaması , zıplaması sırasındaki denge durumu çok farklıdır.
Kas gurupları az enerji ile çok iş yapabildiklerinden atık maddelerin vücuttan atılması da o denli çabuk olur.Buda antrenman ve müsabaka da yorgunluk kramplarının önüne geçen en önemli etkendir.
Bilimsel yapıldığı taktirde vücut geliştirme sporunun insan vücuduna olan faydaları sayılamayacak kadar çoktur. Kasları mükemmel seviyede çalıştırarak kuvvetlendirir; geliştirir; yeniler ve vücuda güzel bir estetik kazandırır.
Kalp-kan dolaşım sistemini optimum seviyede düzenler. Kalbin çok daha sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olur, bu sayede kalp hastalıklarını önler. Örneğin; Kolesterol oranını %5 ile %10 arasında azalttığı dolayısıyla iyi kolesterol (HDL) oranını yükselttiği kanıtlanmıştır.
Vücudun toplam dayanıklılık kapasitesini arttırır ve yüksek bir kondisyon eğrisi kazandırır. Örneğin, insan gücünü %150 ile %250 arasında arttırdığı tespit edilmiştir. Göğüs kafesinin genişlemesini sağlar ve bu sayede vücudun solunum kapasitesini yükseltir.
Vücut hakimiyetini, denge ve konsantrasyonunu arttırır.
Gelişme çağında boy uzamasına yardımcı olur. İleri yaşlarda meydana gelen kas erimesini ve bir takım eklem rahatsızlıklarını önler.
Metabolizmanın atletik yapılaşmasına yardımcı olur ve vücudun selülit ve kilo verme problemlerini yok ederek estetik açıdan kalıcı avantajlar sağlar.
Sakatlıklar süresince küçülen ve güçsüzleşen vücudun bir çok bölgesinin kuvvetlenmesine ve eski sağlığını kazanmasına yardımcı olur.
Duruş bozukluklarını ve organizmaya olan negatif etkilerini gideren en uygun spordur.
Kondisyon ve ağırlık çalışmalarının en önemli bölümünü meydana getirir ve bütün spor branşlarının temeli kabul edilir.
Kötü alışkanlıklardan koruyan ve kurtulmayı sağlayan buna karşın metabolizmanın verimliliğini arttıran özel bir spor branşıdır.
Disiplin, hırs, kendine güven, sabır, azim, ruh ve beden hakimiyeti gibi üstün özellikler kazandırır.
Vücut geliştirme sporunun, bilimsel yapıldığı taktirde şu hastalıkları önlediği tıp otoriteleri tarafından kabul edilmiştir.
www.cesursporkulubu.com tüm hakları saklıdır.